Hengähdyshetkiä - Opas stressittömään elämään

Takakansi: 

"Mitä tehdä, kun kiire painaa päälle ja voimat tuntuvat loppuvan? Suuri elämänmuutos maallemuuttoineen ei ole kaikille mahdollinen. Onneksi vähempikin riittää. Stressiä voi taltuttaa jopa 10-15 minuutin päivittäisellä harjoittelulla. Keinoina ovat esimerkiksi rentous-, hengitys- ja keskittymistekniikat; hyvä ravinto, jooga ja helpot life coaching -harjoitukset.
Hengähdyshetkiä -kirjan kansikuvaKirjan avulla jokainen voi rakentaa elämäntilanteeseensa sopivan neljän viikon stressinhallintaohjelman. Ensiavun stressikuorman purkamiseen saa jo pelkästään kirjan harjoitteita tekemällä, joten oppaasta on apua myös uupumuksesta kärsiville, joille ajatuskin kokonaisen kirjan lukemistesta tuntuu liian työläältä." 

Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta, suora linkki: Opas stressittömään elämään

Oma tiivistelmäni ja havainnot kirjasta:

Stressi on läsnä kaikialla: työssä, arjessa, vapaa-ajassa, viikonlopuissa, juhlissa ja matkoilla. Yksinäisyys stressaa, mutta niin myös sosiaaliset tilanteet. Jopa stressin määrä stressaa. Vaikka kaikki tämä tiedostetaan on ratkaisuehdotuksia tarjottu kirjan mukaan liian vähän ja kirja pyrkiikin konkreettisia ratkaisuehdotuksia antamaan stressin lievennykseen erilaisten harjoitusten kautta. Harjoitukset eivät tietenkään poista stressaavia tilanteita, mutta antavat keinot niistä selviämiseen. Avain tasapainoon on kirjan mukaan itsensä kuuntelussa ja keinojen kokeilussa, kunnes oma tapa kohdata ja hallita stressi löytyy. Kaupunkiarjesta maallepakenemisen sijaan kirjoittaja haluaisi löytää tasapainon elämään järjestelemällä nykyista arkea. Mielestäni oikeinkin järkeenkäypää, pakeneminen pitkällä tähtäimellä tuskin ratkaisee mitään.

Kirjan mukaan Life coaching eli elämäntapavalmennus on hyvinvoinnin vahvimmin kasvavia aloja läntisessä maailmassa. Valmennuksen perusajatus on auttaa ihmistä itse huomaamaan, kuinka tämä voi muuttaa omaa elämäänsä kartoittamalla perusongelman, kuvittelemalla halutun lopputuloksen ja laatimalla askelmerkit eli toimintasuunnitelman maalin saavuttamiseksi. Näihin vaiheisiin kirja tarjoaa työkalut. Kirjassa nostetaan esille kuinka arki on nykyään merkittävästi hektisempää kuin 1800 -luvulla, jossa hermojen heikkous oli eliitin luokkapiirre. Pienikin järkytys aiheutti hysteriaa tai hajusuolan tarpeen ja tämä kieli älyn ja kehon huippuunsa virittyneisyydestä. Nykyisessä kilpailuyhteiskunnassa hermojen pettämisen koetaan osoittavan, että pää ei kestä pelin henkeä, et ole riittävän hyvä ja vahva.

Kirjan mukaan haemme hektiseen arkeemme tasapainoa ja terveyttä erikoisilla tekniikoilla, mitä ihmeellisimmistä paikoista ja korostetusti itsemme ulkopuolelta: käytämme ruokavalioita luolamiesravinnosta sairaaladietteihin, ostamme kehon rasvamittareita ja kuntosalikortteja tai matkustamme Baliin retriittiin. Itse asiassa etsimme tasapainoa väärästä paikasta. Tasapaino ei löydy itsemme ulkopuolelta vaan kadonnut Graalin malja on arjen tapahtumiin reagoiva hermostomme. Hermostolla tarkoitetaan aivoja, selkäydintä, ympäri vartaloa kulkevia hermoja ja hermoratoja. Stressi ja kyvyttämyys rentoutua liittyvät yleensä juurikin hermoston toimintaan.

Kirja avaa tiivistetyssä muodossa miten hermosto jakautuu rakenteellisesti keskus-  ja ääreishermostoon (somaattinen/autonominen, joista autonomista hermostoa ei voi käskeä). Autonominen jakautuu vielä parasympaattiseen (nukahtaminen, ruoansulatus) ja sympaattiseen hermostoon (aktivoituu erikoistilanteissa, esim. kohdatessamme vaaran). Näitä erikoistilanteita on nykyään liikaa: aamurutiinit, kofeiini kahvikupissa, kiire töihin, puhelin, mailit, kokoukset, sosiaalinen media. Nämä ovat yhdessä meille liian kuormittavia, jolloin voimme joutua pahimmillaan moniaistiseen ylikuormitustilaan (multisensory overload), jossa keho on kuin viulunkieli.

Kirjassa käsitellään suppeasti, mutta laajasti missä kaikkialla kehossa stressi on läsnä: sisäelimissä, lihaksissa, iholla, aivoissa, sydämessä ja luustossa. Lisäksi stressi sekoittaa hormonitasapainon, jolloin aineenvaihdunnassa tai nukahtamisessa saattaa aiheutua häiriöitä. Kirja pyrkii tuomaan erilaisia harjoitteita kunkin osa-alueen alle. Esimerkiksi koko kehoa rentouttava "Jännitä ja vapauta" -harjoite, jossa lattialla käydään selinmakuulle huovalla peitettynä, suljetaan silmät sekä tehdään erilaisia kurotus, jännitys ja vapautusliikkeitä oikesti rentoutti. Itsellä nousee kysymyksenä: miten tälläiset harjoitteet saisi pidemmällä tähtäimellä mukaan hektiseen arkeen, kun niistä selvästi on hyötyä?

Stressistä aivoissa, jota nykyinen tietotyö monelle aiheuttaa, kirjoittaja nostaa humoristisesti mutta osuvasti esille vanhan Elisa Communications mainoksen "kaiken aikaa, kaikkialla, kaikkien kanssa, nyt ja aina". Pahimmillaan huipputekniikat ja sosiaalinen media voivat aiheuttaa tunteen että ei ole "oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikeiden ihmisten kanssa - ikinä". Outs, osui ja upposi ainakin itseeni.

Kirjassa ohjeistetaan stressin lievitystä ravinnon, liikunnan ja hengityksen keinoin. Erittäin mielenkiintoinen osio kosketti tietoista syömistä, slow foodia, jossa ajatuksena on tehdä ruokaa yhdessä ja antaumuksella ja nauttia kiireettömästä ruokailuhetkestä, yhteisestä seurasta, raaka-aineista, mauista, aistit vapaina. Hmm. Tämä on varsin kaukana kauppaan-kotiin-ruokaa lapsille -ympyrästä, joka on ainakin meidän perheessämme normaalitilanne. Tätä pitää varsinkin viikonloppuina lisätä, yhdessä ruoan tekemistä ja siitä nauttimista ajan kanssa koko perheen kesken. Kirjailija varmastikin tässä kohtaan haastaisi, miksi ladata odotuksia viikonloppuun vaan ratkaisu pitäisi löytyä arjessa.

Lisäksi kirjassa puhutaan mielestä ja tietoisesta läsnäolosta sekä mindfulnessista. Ajatukset ja tunteet vaikuttavat tekoihin, toisaalta teot vaikuttavast ajatuksiin ja tunteisiin. Mielellä on uskomaton voima, se voi jopa muuttaa aivoja. Lisäksi kehon terveydentilan ja ajatuksien välillä on selvä yhteys. Erittäin oivallisesti kirjassa nostetaan esille epäkohta, jossa länsimaissa mennään hoidattamaan kipeää selkää tai polvea, mutta miksei lääkäri huomioi kokonaisuutta, eri osa-alueiden toisiinsa vaikuttavia syy- ja seuraussuhteita? Kiireestä johtuen kehoa ja mieltä ei ehditä hoitaa kokonaisuutena. Rahalliset motiivit ovat luonnollisesti myös taustalla, lääketieteessä pyörii suuret rahat.

Parhaiten liityntäpintaa taloudelliseen riippumattomuuteen sain kirjan osiosta, jossa käsitellään "kehoa, markkinavaltaa ja meitä". Kirjan mukaan suhtaudumme usein työnantajan vaatimuksiin, rahan valtaan, kertakäyttökulttuurin lainalaisuuksiin pakkona, emmekä osaa kyseenalaistaa niitä. Ikuisen kasvun idea, markkinatalous, kvartaalit ja osakkeenomistajien eteen huhkiminen ajavat ihmiset kaemmas oman kehonsa kuuntelemisesta. Kirjan mukaan Nobel palkittu taloustieteilijä ja filosihi Amartya Sen on sanonut, että tärkeintä on vapaus ja mahdollisuus valita arvojensa mukainen elämä: kouluttautuuko, miten osallistuu palkkatyöhön, vapaus omannäkoiseen terveyskäsitykseen. Nämä kielivät Senin mukaan todellisesta hyvinvoinnista. Kuulostaa hyvin pitkälti niiltä asioilta, joita itsekin ajattelen taloudellisen riippumattomuuden myötä voivan saavuttaa, joten pitää ottaa ehdottomasti lukulistalle Amartya Senin teos "Collective Choice and Social Welfare". Yhtenä huomiona, heikon taloudellisen tilanteen luomaa stressiä ei kirjassa oikeastaan edes mainita, vaikka uskon se olevan monelle yksi suurimmista stressin aiheuttajista. Tähän toivon oman blogini ajan myötä tuovan lukijalle ajatuksia ja ideoita.

Summattuna kirjan perusteemana on terve mieli, terveessä ruumissa. Erittäin kattava perusteos, joka ei mene syvällisesti mihinkään aiheeseen vaan antaa laajasti perustietoa mistä stressi itse asiassa johtuu ja miten stressiä voi lieventää erilaisten harjoitusten avulla. Teoksen avulla on hyvä jatkaa syventymistä kiinnostuksen kohteiden mukaan, itse jatkan matkaani kirjan vinkkaamana Amartya Senin teoksen Collective Choice and Social Welfare -kanssa, jossa ajatukset taloudellisesta riippumattomuudesta ovat selvästi läsnä.


Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta, suora linkki: Opas stressittömään elämään

*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Adlibris*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.


--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle 
Seuraava kirja: Miten elää ilman rahaa
--------------------------------------------------------------


Kommentit